Sibelga Sibelga
NAAR SIBELGA.BE

De openbare verlichting
verandert volop

Door de led- en de slimme technologieën wordt de openbare verlichting steeds efficiënter en energiezuiniger. Die openbare verlichting staat ten dienste van de evolutie die Brussel doormaakt tot de smart city van morgen.

Uitrol van led en telegecontroleerde verlichting

Op het vlak van de openbare verlichting dienen zich voor Sibelga twee grote uitdagingen aan: het energieverbruik maximaal beperken en anticiperen op de productiestop van gloeidraadlampen tegen 2030.

Daartoe heeft Sibelga in 2022 een programma opgezet om al haar installaties te vervangen door telegecontroleerde ledtechnologie. Via dat programma zal Sibelga 70 000 verlichtingstoestellen vervangen over 8 jaar (van 2023 tot 2030). “Wij gaan het ritme waarmee we de toestellen gaan vervangen aanzienlijk opvoeren vermits we per jaar gemiddeld 8 500 verlichtingstoestellen zullen vervangen i.p.v. 3 500“, constateert Serge Lamborelle, verantwoordelijke Openbare verlichting bij Sibelga. “Er komt evenwel geen significante stijging van het jaarbudget”, preciseert hij. “Daar waar het mogelijk is, zullen wij namelijk enkel de lamp van het verlichtingstoestel vervangen en dus niet de palen en de voedingskabels. Dat impliceert dat wij onze manier van werken voor een groot stuk zullen moeten aanpassen: van de studies tot de organisatie van het werk voor de installatie en de aankoop en de logistiek.“

Tegelijkertijd organiseert Sibelga verder de uitrol van modules om lichtpunten op afstand te controleren en om realtimegegevens over die lichtpunten door te sturen en te ontvangen. Dat noemen we slimme verlichting of smart lighting. “De controle op afstand gaat nog meer energiebesparingen opleveren omdat wij de verlichtingstoestellen preciezer kunnen controleren. In combinatie met de ledoverstap verwachten we tegen 2030 een daling met zowat 35% van het verbruik van de gemeentelijke openbare verlichting. In voorkomend geval zullen wij ook efficiënter kunnen inspelen op gerichte vragen om de verlichting te verminderen en om zo bij te dragen tot de energiebesparende inspanningen”, concludeert Serge Lamborelle.

In 2022 telde het gemeentelijke openbareverlichtingsnet in Brussel al 11 000 telegecontroleerde verlichtingspunten en 11 425 ledverlichtingstoestellen.

Eerste overtuigende resultaten voor de verlichting met ‘lichtbubbels’

De verlichting met ‘lichtbubbels’ is één van de concrete toepassingen die de uitrol van telecontroleerbare verlichtingstoestellen op het openbareverlichtingsnet mogelijk maakt. Concreet: dat systeem vergroot automatisch de intensiteit van de verlichtingstoestellen in de buurt van een weggebruiker en zorgt voor licht tijdens zijn traject, op het ritme van zijn verplaatsing.

Het fietspad in de Alphonse Vandenpeereboomstraat in Molenbeek en de Georges Désir-steeg in de ecowijk Charmille in Sint-Lambrechts-Woluwe kregen al verlichting met lichtbubbels. “Dat systeem levert energiebesparingen op, is ‘fauna- en floravriendelijker’, zorgt voor het comfort van de gebruikers en bezorgt hen een veilig gevoel. De intensiteit van de verlichtingstoestellen is minimaal en wordt pas groter wanneer dat nodig is”, legt Serge Lamborelle, verantwoordelijke Openbare verlichting bij Sibelga, uit.

De besparingen hangen af van het aantal voorbijgangers op de plekken waar dat type verlichting is geïnstalleerd. De energiewinst voor de ecowijk Charmille zou zowat 40 tot 50% bedragen. Link reportage BX1:

Woluwe-Saint-Lambert : un balisage lumineux intelligent pour protéger la faune

Thema's