Sibelga Sibelga
NAAR SIBELGA.BE

Een gezonde, veilige
en verrijkende werkomgeving

Sibelga stelt de veiligheid, het welzijn en de ontwikkeling van haar medewerkers centraal.

Een veiligheidscultuur

Werken met gas en elektriciteit brengt bijzondere risico’s mee voor het Sibelga-personeel en de onderaannemers met wie Sibelga werkt. Wij blijven dan ook continu inzetten op opleiding en sensibilisering.

In 2022 organiseerden we praktijkgerichte Safety Days voor het technisch personeel. Sensibiliseren. Dat was het doel. De gelegenheid bij uitstek om de bijzondere risico’s te onderstrepen waar de technici mee te maken kunnen krijgen. “We kozen ervoor om dit jaar te focussen op de risico’s rond verbranding en elektrocutie’, vertelt Dirk Vankerckhoven, verantwoordelijke Health, Safety & Environment bij Sibelga. 

Eén van de aangeboden activiteiten: een simulatie van een explosie als gevolg van een kortsluiting in een elektriciteitscabine. “De technici moesten een reanimatie uitvoeren met behulp van een defibrillator”, voegt Dirk Vankerckhoven er nog aan toe. “Met paspoppen demonstreerden we welke effecten brand heeft op de kledij in vlamvertragende stof van onze technici , in vergelijking met de effecten op synthetische kledij. Tot slot was er ook de getuigenis van een slachtoffer van ernstige brandwonden. Daarvoor werkten we samen met het ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek.“

De spectaculairste en gevaarlijkste ongevallen, dat zijn de zgn. ‘fluïdum’-ongevallen (die te maken hebben met gas of elektriciteit). Toch verliest Sibelga ook de andere risico’s op ongevallen niet uit het oog. “Val- en glijpartijen en kwetsuren bij het manueel hanteren van lasten, zijn de meest voorkomende oorzaken van ongevallen bij Sibelga”, licht Dirk Vankerckhoven toe. Omdat we het personeel bewust willen maken van die risico’s, werkten we een affichecampagne uit met schokkende beelden. “Op de affiches staan personeelsleden, gemaquilleerd alsof ze het slachtoffer werden van een ongeval. Je herkent een collega en dat heeft een grote impact”, stelt hij vast. Een goede communicatie is doorslaggevend. En het is van belang om een analyse van de omgeving te maken voordat er met een taak wordt gestart. Ook dat kwam in de campagne aan bod.

Een app om risico’s te melden

Beter voorkomen dan genezen, zo zegt men. Elk personeelslid moet de reflex hebben om een gevaarlijke situatie te spotten en te melden. Dat is essentieel als we ons doel, nul ongevallen, willen bereiken. Zo kunnen we proactief ingrijpen, nog voor er zich een ongeval voordoet.

Een dertigtal medewerkers, een groep die representatief is voor de hele Sibelga-populatie, testten daartoe een mobiele app uit.  “De gebruikers kunnen melding maken van een gevaarlijke situatie door een foto te nemen en de ernst ervan te beoordelen aan de hand van een cijferscore. We vragen ook om te identificeren om welk type gevaar het gaat en om aan te geven welke preventiemaatregelen er nodig zijn”, vertelt Dirk Vankerckhoven, verantwoordelijke Veiligheid en milieu.

Welzijn op het werk, een prioriteit voor Sibelga

De fysieke integriteit van haar teams is van groot belang, maar ook aan hun welzijn wil Sibelga aandacht besteden. “We streven naar een gezonde omgeving die garant staat voor een goede balans tussen werk en privéleven, waarin elke werknemer betrokken is en overtuigd is van zijn taak binnen de onderneming en van de zin van zijn werk”, zo vat Dirk Vankerckhoven, verantwoordelijke Health, Safety & Environment, het samen.

Als het om het welzijn van de werknemers gaat, dan willen we ook de vinger aan de pols houden. De welzijnsenquêtes worden daarom vaker afgenomen. “Voorheen was dat om de 4 à 5 jaar, maar nu houden we gerichtere enquêtes en we nemen ze frequenter af. “Een eerste enquête, in mei 2022, was bedoeld om een stand van zaken op te maken van de beginsituatie. In oktober volgde er dan een tweede met specifiekere vragen. “Alle personeelsleden konden de resultaten van hun team raadplegen. Tijdens een vergadering werden de resultaten doorgenomen. Waar nodig kwamen daar actiepunten uit voort.“

Tegelijk kwamen er ook preventieve acties. Het gaat om activiteiten gericht op voeding, beweging en mentale gezondheid voor iedereen, of workshops voor de managers rond het opsporen van signalen van stress binnen hun team.

Verder heeft Sibelga ook een praktische gids uitgewerkt over absenteïsmebeheer en het begeleiden van de herintegratie van medewerkers die langdurig afwezig zijn geweest. “Weer aan de slag na een lange periode van arbeidsongeschiktheid? Dat kan wel stress teweegbrengen. Je bent veranderd, en ook je werkomgeving is geëvolueerd tijdens je afwezigheid. We willen die terugkeer naar het werk makkelijker maken door oplossingen voor te stellen die afgestemd zijn op ieders behoeften”, vertelt Dirk Vankerckhoven.

Sibelga krijgt erkenning voor haar inzet op ethisch vlak

In 2021 voerde Sibelga haar ethisch charter in. Dat document tekent een expliciet referentiekader uit, en alle Sibelga-personeelsleden engageren zich ertoe dat kader na te leven. Het charter brengt met name de grote principes in herinnering, om ervoor te zorgen dat Sibelga een gastvrije werkomgeving blijft voor iedereen: respect, integriteit, geen discriminatie … Bij dat charter hoort ook een duidelijke procedure om ‘niet-ethisch’ gedrag te melden en rapporteren.

Om de principes van het ethisch charter bekend te maken en om het personeel er bewust van te maken, werden in 2022 tal van acties op touw gezet. “Het charter komt nu aan bod tijdens de onthaaldagen voor de nieuwe medewerkers. Alle medewerkers krijgen trouwens een module via e-learning aangeboden. Die belicht gedrag dat op zich niet problematisch is, maar wel tot nadenken stemt”, legt Pascal Mukile, verantwoordelijke Manager Audit, Risk & Quality, uit. Die situaties werden ook aangekaart bij de line managers. Tijdens een sessie specifiek voor hen brachten professionele acteurs humoristische sketches om die situaties uit te beelden. “Dat maakte indruk, en het leverde heel wat gesprekstof op voor een debriefing en besprekingen.” De inzet van Sibelga op vlak van ethiek wierp zijn vruchten af. Een audit door een externe auditor in november 2022 bracht op dat gebied namelijk een zeer hoog maturiteitsniveau aan het licht. Sibelga haalde bovendien de maximumscore voor het ethische aspect bij de evaluatie van het ‘Top Employer’-label. Dat label sleepten we in 2022 trouwens voor het twaalfde jaar op rij in de wacht.

Thema's