Sibelga Sibelga
NAAR SIBELGA.BE

Een voorbeeldrol

Wij oefenen onze activiteiten uit met oog voor de milieubescherming en
-verbetering. Dat doen we zowel voor onze operationele activiteiten als voor de activiteiten gelinkt aan ons personeel, onze leveranciers en onze eindverbruikers.

Haar koolstofvoetafdruk met 50% verminderen tegen 2030, dat engagement ging Sibelga in 2022 aan.

Sibelga berekende zijn Carbon footprint samen met Climact en aan de hand van het GHG Protocol. Het grootste deel van Sibelga’s carbon footprint bestaat uit indirecte emissies die verband houden met de energie die wordt verdeeld naar de eindklanten (scope 3).

Om deze emissies van scope 3 te verminderen ondersteunt Sibelga de brusselaars en openbare bedrijven bij het verlagen van hun verbruik en het overschakelen naar groene energie, door o.a. Renolution, Energy communities, Smart meters, H2 Gridlab, Energuide enz.

Daarnaast zijn er de scope 1 emissies, die worden voornamelijk veroorzaakt door de netverliezen op het gasnet, SF6 ontsnapping, het gasverbruik van Sibelga en de uitstoot van leasing- en bedrijfsvoertuigen.

Ten slotte, worden de scope 2 emissies gegenereerd door de aankoop van elektriciteit. Zowel voor eigen verbruik als voor openbare verlichting en de compensatie van de netverliezen op het elektriciteitsnet.

Ook voor het verminderen van de emissies in scope 1 en 2 worden allerlei acties ondernomen. Zoals de aankoop van groene stroom, Ledificatie en Smart Lighting van de openbare verlichting, de transitie naar elektrische wagens, opleidingen ecodriving, de invoer van het mobiliteitsbudget, telewerk, etc. 

Sibelga heeft zich in 2022 geëngageerd, om tegen 2030 de carbon footprint scope 1 en 2 met 50% te verminderen tegenover 2019.

Een steeds duurzamere mobiliteit

Sibelga blijft inzetten op het geleidelijk vergroenen van haar vloot en het verminderen van de uitstoot verbonden aan haar verplaatsingen.

In 2022 werden er 10 bijkomende elektrische voertuigen toegewezen aan meteropnemers of medewerkers die instaan voor klantenwerken. “We hadden wel al een aantal elektrische voertuigen in onze vloot, maar het waren er nog niet veel en ze werden maar beperkt ingezet”, vertelt Grégory Navet, verantwoordelijke Mobiliteit. “Sinds dit jaar gebruiken de betrokken medewerkers die voertuigen voor al hun verplaatsingen. We blijven onze dienstvoertuigenvloot verder systematisch elektrificeren.“

In de zomer hebben vijf Sibelga-medewerkers zich bij wijze van test ook verplaatst met een elektrische cargofiets om bij klanten de gas- en elektriciteitsmeters op te nemen. De cargofiets biedt heel wat voordelen voor verplaatsingen in de straten van Brussel. Tijdswinst is er daar één van, want we vermijden de files. Ook parkeren gaat een heel stuk vlotter. En voor de gebruikers zijn de gunstige effecten van de lichaamsbeweging ook mooi meegenomen. “De vrijwilligers die meewerkten aan de test, konden rekenen op specifieke opleiding en begeleiding. Het resultaat was positief en we bestelden 4 elektrische cargofietsen. Vanaf 2023 voeren we een deelsysteem voor bedrijfsfietsen in.“

Die vergroening heeft ook betrekking op de bedrijfswagens. “De betrokken kaderleden die voor een bedrijfswagen kozen, hadden in 2022 de keuze tussen een elektrisch en een plug-inhybridevoertuig. In 2023 bieden we enkel nog elektrische voertuigen aan.“

Tot slot bleek ook dat alle Sibelga-personeelsleden openstaan voor alternatieve verplaatsingswijzen. Zo nam een dertigtal collega’s deel aan de challenge ‘Naar het werk zonder mijn auto’ die Leefmilieu Brussel en Brussel Mobiliteit organiseerden. Bekijken we het aantal verzamelde punten, dan staat Sibelga op nummer 1. “Dat toont aan dat onze collega’s gevoelig zijn voor dat thema en openstaan om alternatieven voor de wagen uit te testen”, aldus Grégory Navet.

Sibelga vernieuwt haar warmte-krachtkoppelingsinstallatie aan de Werkhuizenkaai

Op haar site aan de Werkhuizenkaai heeft Sibelga al meer dan 20 jaar een warmte-krachtkoppelingseenheid. Warmte-krachtkoppeling maakt het mogelijk om elektriciteit te produceren en warmte te genereren door middel van een motor die met slechts één brandstof wordt gevoed (in dit geval is dat gas).

“De installatie op de site aan de Werkhuizenkaai is wel wat bijzonder, want de warmte die door de warmte-krachtkoppeling geproduceerd wordt, dient om aardgas voor te verwarmen vóór ontspanning in een turbine en injectie op het net. De koppeling van de drukreduceerturbine aan een generator produceert eveneens elektriciteit. Met de elektriciteitsproductie van de installatie kunnen we zo een deel van de elektriciteitsbehoeften van Sibelga dekken”, legt Sylvain Naudts, Green Production Manager, uit.

Aan de certificatieperiode van die warmte-krachtkoppelingseenheid was in 2020 een einde gekomen. “Die gelegenheid grepen we aan om een studie uit te voeren om de werking ervan opnieuw te analyseren en een stand van zaken te maken rond de ervaring van de laatste jaren. Gezien de evolutie van het gasverbruik in Brussel en op basis van de technische aanbevelingen, besloten we bepaalde technische elementen te vernieuwen en de installatie te herdimensioneren om een optimale energierecuperatie te waarborgen.“

De vervanging van die eenheid levert een belangrijke milieuwinst op. Dat heeft niet alleen te maken met het principe van de technologie zelf, maar ook met de performantere installatie op thermisch vlak. Een zeer bijzonder project gezien de omvang en de technische complexiteit ervan. Het werd afgerond in december 2022.

Energiesoberheid in crisistijden

Begin september 2022 stelde de Brusselse regering een omzendbrief op betreffende de energiesoberheid van de openbare besturen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest’. Daarin zijn richtlijnen uitgewerkt die nageleefd moeten worden bij het beheer van openbare, niet-residentiële gebouwen om aan de crisis het hoofd te kunnen bieden.

Omdat ze wat dat betreft een voorbeeldrol wil opnemen, voerde Sibelga de aanbevolen maatregelen in om haar energieverbruik te beperken.

Zo werd de verwarming verlaagd naar 19° wanneer de gebouwen in gebruik zijn en werd de ventilatie uitgeschakeld als de gebouwen niet gebruikt worden. Warm water wordt voorbehouden voor de douches en de keuken en de gevelverlichting werd volledig gedoofd.

Sibelga heeft haar medewerkers er verder ook toe aangezet om op vrijdag vanop afstand te werken om zo de verwarming en de klimaatregeling die dag te kunnen uitschakelen in een deel van haar gebouwen.

Tot slot werd iedereen gevraagd extra waakzaam te zijn om zijn verbruik te beperken bij het printen van documenten, de stand-bystand van toestellen enz.

Thema's