Sibelga Sibelga
NAAR SIBELGA.BE

Partner van
de openbare besturen

Sibelga ontwikkelt, in nauwe samenwerking met het Brussels gewest, diensten die specifiek bedoeld zijn voor de openbare besturen. Het doel? Hen bijstaan in het verwezenlijken van de doelstellingen van de energietransitie en het verminderen van de broeikasgassen.

RenoClick, een uniek loket

Sibelga begeleidt al jaar en dag de openbare besturen via verschillende diensten om de energie-efficiëntie te verbeteren en de broeikasgassen te verminderen. Een paar voorbeelden: renovatie van verwarmingsinstallaties, installatie van fotovoltaïsche panelen en de invoering van een tool voor energieboekhouding voor de analyse en de follow-up van het verbruik. Sinds 2021 heeft Sibelga, met de steun van NextGenerationEU, ook een programma uitgestippeld voor werken voor de grondige renovatie van openbare gebouwen in het kader van een uitgebreid hulp- en ondersteuningsplan voor de renovatie van de gebouwen van de Brusselse regering: RENOLUTION.

In 2022 werden al die diensten samengebracht in een uniek loket: RenoClick.

Kortom, de openbare besturen kunnen een beroep doen op RenoClick om:

• een openbaar gebouw grondig te renoveren

• een dak te renoveren en isoleren

• fotovoltaïsche panelen te installeren

• HVAC-werken te realiseren (verwarming en ventilatie)

• hun energieverbruik te monitoren

• gebruik te maken van dienstverleners of om energiecontracten af te sluiten via de aankoopcentrale.

“Door al die diensten te bundelen in één onestopshop, biedt Sibelga de Brusselse openbare besturen een volledig programma voor een duurzame energierenovatie. Dat doet ze in samenwerking met het Gewest en Leefmilieu Brussel”, geeft Thomas Raes, Head of Customer Account & Energy Transition Solutions bij Sibelga, aan.

Op naar een grondige renovatie van de openbare gebouwen in Brussel

Sinds 2021 legt Sibelga de grondslagen van een nieuwe dienst voor de begeleiding van de Brusselse openbare besturen wanneer zij hun gebouwen grondig en duurzaam laten renoveren. Het gaat om renovatiewerken aan de bouwschil van die gebouwen (dak- en gevelisolatie, vervanging van de raamkozijnen …) én aan de uitrusting ervan (verwarming, ventilatie, verlichting, recuperatie van regenwater …).

De Brusselse gemeenten werken actief mee aan dat project. In dat kader werd er in februari 2022 op Europees niveau een dossier ingediend om de European City Facility-steun te kunnen genieten. Omdat het dossier moest worden gedragen door een gemeente, heeft de gemeente Schaarbeek de subsidieaanvraag voor de 19 gemeenten en Sibelga op zich genomen. “Wij hebben de steun in het voorjaar gekregen. De Europese Commissie heeft ons ondertussen verschillende keren gevraagd om conferenties te houden en andere steden te inspireren tot het voordragen van dossiers”, vertelt Thomas Raes, Head of Customer Account & Energy Transition Solutions bij Sibelga.

Bovendien kreeg RenoClick er in januari 2022 een nieuwe aankoopcentrale bij. Het gaat om een centrale voor de renovatie van gebouwen. Er traden al een vijftigtal openbare besturen toe. Zo kunnen de begunstigde openbare besturen vlot en snel een beroep doen op competente partners om studies en werken te laten uitvoeren. Die partners zullen worden geselecteerd via overheidsopdrachten die Sibelga zal organiseren.

De eerste opdracht m.b.t. de raamovereenkomst “Studiebureaus & Architecten” werd in maart 2022 gepubliceerd. Meer dan tien grote studiebureaus toonden belangstelling. Aansluitend op de gunning van de opdracht in het eerste kwartaal van 2023, zullen de eerste studies kunnen worden besteld vanaf het tweede kwartaal van 2023.

Tot slot werden er ook Brusselse openbare gebouwen bezocht. Het gaat om een veertigtal bezoeken in het totaal. Het doel is dubbel: het renovatiepotentieel bepalen van de gebouwen die naar voren werden geschoven voor een grondige renovatie en een eerste budgetraming maken.  “We doen eigenlijk een quick-scan. Dat is een snelle evaluatie zonder diepgaande studie. Een eerste stap om na te gaan of het project in aanmerking komt. Daarna is het aan de openbare besturen om te beslissen of ze het project opstarten of niet”, verduidelijkt Thomas Raes.

Meer energie-efficiëntie zonder comfortverlies

In de loop van 2022 werden er 15 verwarmingsinstallaties van openbare gebouwen gerenoveerd met de hulp van Sibelga. Het ging onder meer om de installatie van de residentie “Uren van Geluk” van het OCMW van Elsene. “Dat rust- en verzorgingstehuis heeft zijn systeem voor verwarming en de productie van sanitair warm water volledig laten renoveren.

Het gebouw is bewoond gebleven tijdens de werken. Die moesten dus zorgvuldig ingepland worden opdat het comfort van de residenten niet in het gedrang kwam. Tijdens de volledige duur van de werken is de bestaande installatie voor warmteproductie in dienst gebleven terwijl de nieuwe werd geplaatst. “We hebben een efficiënter en energiezuiniger verwarmingssysteem geplaatst. Dat systeem is zo gedimensioneerd dat het de juiste hoeveelheid warmte produceert. We hebben bovendien voor ‘redundantie’ gezorgd om de warmtevoorziening veilig te kunnen stellen, zelfs bij een defect van één van de twee nieuwe verwarmingsketels”, meldt Nikolaas Bogaerts, Low Carbon Solutions Manager bij Sibelga.

Met de nieuwe thermostatische kranen op alle radiatoren is er een betere controle van de temperatuur mogelijk in alle ruimtes.

Die werken leveren in het totaal een vermindering van het geraamde verbruik op van 25 tot 35%. Dat komt overeen met zo’n 40 tot 56 ton CO2 per jaar.

Nieuw: Sibelga biedt begeleiding bij dakrenovaties

Tussen 2018 en 2021 heeft Sibelga via het SolarClick-programma meer dan 100 daken van openbare gebouwen uitgerust met fotovoltaïsche panelen. Vanaf 2023 zullen de openbare besturen daarbovenop kunnen rekenen op haar ondersteuning voor de renovatie van hun daken. “Tijdens het SolarClick-project hebben wij vastgesteld dat er ook behoefte was aan dakrenovatie en -isolatie. Openbare besturen kunnen gebruikmaken van deze dienst om de daken van hun gebouwen volledig te laten renoveren, of ze achteraf nu fotovoltaïsche panelen laten plaatsen of niet. Een complete renovatie dus met als doel het installeren van een robuust en geïsoleerd dak met een levensduur van minstens 30 jaar”, licht Nikolaas Bogaerts, Low Carbon Solutions Manager bij Sibelga, toe. In 2022 werden er voor deze nieuwe dienst verschillende opdrachten gegund.

Voorts omkadert Sibelga verder de projecten voor de installatie van fotovoltaïsche panelen voor de openbare gebouwen. Die projecten kunnen worden gefinancierd via eigen middelen of via een derde-investeerder. Zo werden eind oktober 2022 de gebouwen van CityDev in een industriezone in Neder-Over-Heembeek uitgerust met 349 panelen, goed voor een geïnstalleerd vermogen van 132,62 kWc. “Het gaat om loodsen waar start-ups zijn gevestigd. CityDev financierde dat project volledig. Sibelga hield zich bezig met de studie, de follow-up tot zelfs de inbedrijfstelling”, preciseert Nikolaas Bogaerts. 

De openbare besturen vergroenen hun vloot met MobiClick

Het programma MobiClick is erop gericht aan alle openbare besturen die dat wensen schone voertuigen en aangepaste oplaadoplossingen ter beschikking te stellen.

Concreet: ze kunnen zich elektrische of cng-voertuigen en laadpalen aanschaffen voor hun sites (installatie, aansluiting en onderhoud inbegrepen). Allemaal dankzij een specifieke aankoopcentrale. Voordelen? Minder administratief werk voor de besturen (er moet geen overheidsopdracht worden georganiseerd), gunstige prijzen en kunnen rekenen op de expertise van Sibelga voor de opvolging van de opdracht en de selectie van de leveranciers.

Bijna 50 openbare besturen traden reeds toe tot de centrale. In 2022 werden er 18 offerteaanvragen behandeld en 13 bestellingen geplaatst.

Thema's