Annual Report 2022 > Home » De uitdagingen aangaan van een energielandschap dat volop verandert »
In 2022 hielden de teams van de dienst Studies en Constructie van Sibelga toezicht op maar liefst 350 werven voor de aanpassing en vernieuwing van de distributienetten voor gas en elektriciteit in Brussel: kleine interventies van een paar dagen of grootschaligere werven die meerdere weken in beslag nemen.
“Als we ervan uitgaan dat een jaar 200 werkdagen telt, dan wil dat zeggen dat we gemiddeld elke dag maar liefst één tot twee werven in de straten van Brussel opstarten”, stelt Ives Goovaerts, dienstverantwoordelijke, vast.
Eén van de grootste uitdagingen voor Sibelga? Die werven in een stedelijke omgeving verzoenen met een normaal gebruik van de openbare weg. Concreet: de continuïteit van het verkeer veiligstellen, ongeacht of het gaat om auto’s, voetgangers, openbaar vervoer of fietsers … “De diversificatie en complexiteit van de mobiliteit in Brussel is een realiteit, de beperkingen zijn talrijker en dat levert nieuwe verplichtingen op waarmee we rekening moeten houden. Vandaag moeten wij bijvoorbeeld vóór de opstart van een werf bijna systematisch de DBDMH op de hoogte brengen en goedkeuring vragen voor de signalisatie en voorziene wegomleggingen voor de doorgang van de urgentievoertuigen. Tijdens de werf is het aan onze teams en onderaannemers om er constant op toe te zien dat de voetgangers door blijven kunnen en tegelijkertijd te zorgen voor het goede verloop van de werf en de veiligheid”, preciseert Ives Goovaerts.
Sinds 1 september 2022 worden alle Brusselse klanten die aangesloten zijn op het gasdistributienet van Sibelga, bevoorraad met rijk gas.
Ter herinnering: vóór 2020 werd het Brusselse net voorzien van arm aardgas afkomstig uit Nederland. Nederland besloot tegen 2030 geen aardgas meer uit te voeren. Het net moest dus worden aangepast aan een gas met een hogere calorische waarde afkomstig uit andere landen.
De omschakeling verliep in drie fases in 2020, 2021 en 2022. Voortaan worden er in het totaal 515 000 toegangspunten met rijk gas bevoorraad. “In 2024 komen de meters die worden bevoorraad door het Fluvius-net aan de beurt. Dat zijn er een vijftigtal”, verduidelijkt Alan Lespineux, projectleider voor de omschakeling bij Sibelga.