Sibelga Sibelga
NAAR SIBELGA.BE

Partner van
de openbare besturen

Aardgas is een fossiele brandstof en zal tegen 2050 niet meer kunnen worden gebruikt in Brussel. Met die vaststelling in het achterhoofd denkt Sibelga vandaag al aan de toekomst van de warmtevoorziening in Brussel.

Groene waterstof, een alternatief voor de warmtevoorziening in Brussel?

In tegenstelling tot aardgas, dat gewonnen wordt uit gasvelden, is groene waterstof een gas dat wordt vervaardigd. Groene waterstof wordt via elektrolyse uit water onttrokken met behulp van elektrische stroom die wordt geproduceerd door hernieuwbare energie.

Kan groene waterstof ooit tegemoetkomen aan de verwarmingsbehoeften van de Brusselse klanten? Om die en nog andere vragen te beantwoorden, vertrouwde Sibelga aan SWECO en Deloitte een studie toe waarvan de resultaten in juni 2022 werden onthuld. Die bevestigen de technische en economische haalbaarheid van waterstof als oplossing om een deel van de verwarmingsbehoeften van de Brusselse klanten in de toekomst op te vangen.

Uit die eerste studie blijkt, wat het net betreft, dat de meeste gasleidingen geschikt zijn voor waterstof. Er volgen nog bijkomende analyses om na te gaan of het net volledig compatibel is.

Een taskforce om de Brusselse regering te adviseren

Sibelga werkt nauw samen met Leefmilieu Brussel, het kabinet van de minister van Energie en de regulator Brugel binnen een energietaskforce die in juli 2022 in het leven werd geroepen.

Het doel? De gewestregering adviseren omtrent de technische en economische dimensies van de opties van de energietransitie voor de komende jaren. “Om de vier jaar moeten de regeringen van Europa een volledige evaluatie realiseren van het potentieel op het vlak van warmte en kou. Tot nu toe liet Leefmilieu Brussel zich daarmee in. Deze keer werken wij daaraan mee binnen de taskforce”, zegt Bruno Deremince, Energy Transition Officer.

Sibelga en Fluxys bundelen hun krachten om waterstof te transporteren

De concrete toepassingen van groene waterstof moeten nog worden bepaald. Toch zal het ongetwijfeld een rol spelen in het energielandschap van morgen. In die context hebben Sibelga en Fluxys, de twee spelers betrokken bij de gasnetten in Brussel, besloten om nauw samen te werken door in juni 2022 een partnershipovereenkomst te ondertekenen. Via dat Memorandum of Understanding streven Fluxys en Sibelga ernaar samen de nodige infrastructuurelementen te ontwikkelen opdat alle producenten en verbruikers een open toegang krijgen tot waterstof, als dat voor hen nodig is. “De huidige spelers op de waterstofmarkt werken in een gesloten circuit om industriële klanten te bevoorraden. Het idee is om stapsgewijs en naargelang van de marktbehoeften een net of backbone op te zetten en open te stellen voor alle spelers. Zo kunnen de kosten voor de uitrol ook gedeeld worden”, verduidelijkt Marie-Hélène Noel, Strategy Officer.

Thema's